Salvem els correfocs

Salvem els Correfocs

Ja fa certs mesos que sentim a parlar d’una directiva europea que podria ajudar a mutilar, una vegada més, la cultura i les tradicions dels Països Catalans. Aquesta vegada ens referim als actes de foc que s’organitzen arreu del nostre territori. Aquesta directiva, aprovada a nivell europeu, restringeix l’ús de material pirotècnic en actes públics de foc. Les normes que pretenen fixar són tant inversemblants com:
Els correfocs s’hauran de dur a terme amb un mínim de 15 metres de distància entre la forca encesa i el públic.


Parlem-ne… Ens estan demanant que fem els correfocs al mig de camps de futbol o de rugby, únic lloc on es complirien les mesures de seguretat? Ens volen fer creure que un correfoc serà millor si un diable dansa tot sol, llençant guspires que ningú podrà acollir al seu voltant?
Una altra cosa que estableix la directiva europea és la prohibició taxativa de l’ús de pirotècnia a menors de 16 anys, on tenen cabuda, llavors, les colles infantils de diables? Enlloc.


Per tots aquests motius i molts d’altres, durant els últims mesos s’han organitzat una sèrie d’actes per fer sentir el nostre descontentament contra aquesta directiva que té, com a últim objectiu, anar destruint les tradicions dels Països Catalans. Per això, a principis d’any, ja es va dur a terme una multitudinària manifestació a Berga on la gran majoria de colles de Diables dels Països Catalans hi van anar per mostrar la seva ferma oposició. Aquest fet va comportar reaccions immediates del govern del Principat. Però, cal tenir en compte, que les tradicions catalanes van més enllà de la jurisdicció de l’Estat Espanyol.


A la Catalunya Nord, com és evident, les tradicions catalanes hi són ben vives. Els correfocs són presents en la majoria de Festes Majors del territori nord-català i aquesta directiva també els deixaria sense poder fer correfocs. Per això, aquest dissabte 18 d’abril, s’ha organitzat una manifestació a Perpinyà, per fer ressò a les orelles del dirigents de l’Estat Francès que la Catalunya Nord també està en contra de la directiva europea. A més, la presència a Perpinyà serà molt important perquè l’Estat Francès es tregui els taps de les orelles i decideixi a prendre mesures.
Més de 20 colles de Diables d’arreu

Add a Comment