Els colors del qui mana

Aviso als lectors d’aquest article que no sóc pas dissenyador gràfic, ni he preparat mai una campanya electoral ni tan sols sóc capaç de combinar 2 colors perquè quedin bé. Tot i així aquesta vegada m’he animat a parlar dels colors, de fet aquest és un escrit per parlar de l’ús del disseny i dels colors que en fa un partit polític, en concret el PSOE, que a Catalunya li diuen PSC i que per comoditat dels lectors en tot l’escrit els anomenarem “sociates”.

Quan fa 4 o 5 anys l’Associació estava preparant la seva imatge corporativa en Pere em va dir: “Aquest any els cartells que pengem pel poble seran tots de color vermell, així tothom quan de lluny vegi el color del cartell sabrà de seguida que és un acte de l’Esquellot”

Jo vaig assentir amb el cap i el vaig reafirmar dient uns “Sí, sí”. Evidentment, jo no sabia res del tema però després de donar-hi unes quantes voltes vaig pensar que els publicistes del partit socialista, la lliçó la tenen molt ben apresa i nosaltres havíem triat un color que ja el tenien agafat.

Logo del PSC

Logo del PSC

Com vostès sabran al logotip dels sociates predomina el color vermell, quan hi ha eleccions i ens ensenyen un mapa electoral, marquen les comarques que ha guanyat aquest partit en vermell. Estranyament en les 4 capitals de província, el color predominant és el vermell. A les 4 ciutats hi governen els “sociates”.

ajuntament-de-girona
ajuntament-de-barcelona-1
ajuntament-de-tarragona1
ajuntament-de-lleida

Si ara tenim clar qui governa en aquests consitoris podriem donar exemples de mitjans de comunicació públics que estan controlats pel partit:

comradio
icatfm_logo
barcelonatvlogo

Al web de Catalunya Ràdio mireu quin color té, el groc és testimonial:

catalunyaradioweb

La nostra estimada Tv3 amb els anys ha anat desinflant-se nacionalement, un reflex d’això són els seus tres logos. El primer en els anys 80 amb el número 3 que feia forma de Països Catalans. El segon, dels anys 90 que les 4 barres simbolitzaven només el Principat, això sí, combinació de colors roig i groc de fons i ja un cop el Tripartit va desaparèixer el groc i van agrandar el 3 (que pels sociates és l’important).

Logo tv3 anys 80
Logotip tv3 anys 90
Logotip tv3 any 2005

Hi ha altres exemples per donar d’altres àmbits:

Caixa Catalunya vermella socialista
Transports Metropolitans de Barcelona
diputació de girona
diputació de barcelona
Escut de Barcelona aprovat pels heraldistes

Hi ha llocs on hi estan des de fa tants anys que volen deixar la seva marca per la història. Un exemple d’això és la intenció que tenien els “sociates” de canviar l’escut de l’Ajuntament de Barcelona per un de més semblant al del seu partit. És per això que van encarregar al seu dissenyador de confiança, que és el mateix que els hi fa les feines per ajuntaments, diputacions, mitjans de comunicació, empreses públiques etc un de nou, i que sobretot fos vermell. Per sort els heraldistes catalans van portar a l’Ajuntament de Barcelona als tribunals i aquests els hi van donar la raó. L’ajuntament es va haver de tirar endarrere.

Escut de Barcelona "socialista" sobre fons blau

Escut de Barcelona “socialista” sobre fons blau

No sé si sabeu que el govern de l’estat espanyol està publicitant les inversions que fa amb unes tanques ben grosses. L’anomenen “Plan Español para el Estímulo de la Economía y el Empleo“, com no podia ser d’una altre forma, el color predominant és el vermell de fons amb lletres blanques. Igual que el logotip del partit que hi ha al govern.

plan español para el estímulo de la Economía y el Empleo

Per aquestes mateixes dates l’ajuntament de Castelldefels va decidir canviar l’escut del seu municipi. L’alcalde del municipi és del PSC, tot i que governa amb el PP i CiU, gràcies a la majoria absoluta ara tenen un escut que està fortament inspirat amb el “Plan Español para el Estímulo de la Economía y el Empleo” (que a la vegada està inspirat amb el logotip del PSOE).

Escut ajuntament de Castelldefels

Els lectors que hagin llegit fins aquí hauran vist l’ús dels colors i en molts casos també de la grafia que en fan els “sociates”, d’aquesta manera el ciutadà del carrer pot saber qui mana cada consistori, diputació, mitjà de comunicació, empresa pública, etc, sense haver de pensar-s’ho dues vegades. Tot i així, sembla ser que hi ha pobles a les Espanyes, que no en tenen prou amb el grafisme per tenir-ho clar. Mireu com directament li posen “Plan Zapatero” a la tanca publicitària:

Foto tanca amb el títol "Plan Zapatero"

D’una escala de l’1 al 10…és un lamentable. Estigueu tots alerta!

Parlen de nosaltres per la publicació d’aquest article al portal de notícies directe.cat !

Actualització 03/10/2009

Ha aparegut una notícia al diari La Vanguardia on diu que un informe encarregat pel govern de la Generalitat vincula un logo institucional amb el PSC. Sempre t’alegra el dia veure com et donen la raó

El logo institucional que té punts simbòlics amb el PSC

Actualització 17/03

Des de fa uns quants anys, el pamflet sociata, El Periódico, juntament amb el programa matiner de tv3 que presenta en Cuní (un altre sociata) organitzen una espècie de concurs per designar el català de l’any. Es poden fer moltes crítiques en aquesta iniciativa, potser una de les més evidents és que en les seves 10 edicions ens trobem en molts guanyadors que sociategen, com ara: Ernest Lluch, Pau Gasol, Manuela de Madre, Ferran Adrià, Joan Manuel Serrat i Pasqual Maragall.Aquest any la polèmica ha estat amb el disseny del guardó. Si després de llegir tot aquest article no ho tenien clar la relació que hi ha entre els colors i el disseny i la política amb aquest exemple ho veuran clar.El lema dels socialistes és “la Catalunya que sap on va“  amb les lletres vermelles i les fletxes.Ara mireu com és la escultura que li van donar a en Guardiola. Això és publicitat subliminal perquè relacionem els èxits amb els socialistes.Com veieu, els Socialistes S.A  fan el que calgui per no perdre els seus negocis. Per sort la tardor s’acosta i amb ella, les eleccions.

Actualització 18/02

Em passen una presentació de CiU Mataró on es queixen de l’apropiació dels símbols de l’Ajuntament de Mataró, per part del psoe d’aquesta ciutat.El resum és que l’any 2001 l’Ajuntament de Mataró, dissenyen uns símbols, diuen que Mataró al ser una ciutat oberta al mar, pintaran el fons de l’escut de blau. Anys després veuen que millor pintar-ho tot de vermell, que es noti que a Mataró hi manen els sociates i el reglament de disseny que havíen acordat, queda en un calai, i Mataró queda pintada de vermell sociata.

Add a Comment